Vakolható tokos zsaluzia

A vakolható tokos zsaluzia egy olyan modern kültéri árnyékolási megoldás, mely a kiemelkedő fényszabályozást páratlan esztétikával képes elegyíteni.

A vakolható tokos zsaluziáról

A vakolható tokos zsaluzia egy olyan modern kültéri árnyékolási megoldás, mely a kiemelkedő fényszabályozást páratlan esztétikával képes elegyíteni, hiszen ezzel a megoldással a teljes tokszerkezetet beépítik a homlokzatba – a legtöbb esetben a külső hőszigetelés mögé –, aminek jóvoltából sokkal mutatósabb megjelenéssel számolhatunk.

Bár a hagyományos külső tokos megoldáshoz mérten a vakolható tokos zsaluzia drágább alternatíva, és kizárólag építkezéskor, illetve hőszigeteléskor telepíthető – ellenkező esetben jelentős bontási és javítási munkákkal jár, ami nem kifizetődő –, de ezért cserébe az árnyékoló a homlokzat síkjába kerülve a kötényfallal eltakarhatóvá és színezhetővé is válik.

Ha mindezt nem tartanánk elég esztétikus megoldásnak, fontos kiemelni, hogy a vakolható tokos zsaluzia a modern lakóházak által megkövetelt esztétikus vonalak mellett a szín tekintetében is teljes mértékben otthonunk homlokzatához igazítható, így vagy hozzáilleszthetjük, vagy kontrasztba állíthatjuk vele az egyedi megjelenés érdekében.

Azon túl, hogy a vakolható tokos zsaluzia ugyanazokat az előnyöket vonultatja fel az árnyékolás terén, mint egy külső tokos változat – tehát sokoldalú a fényzárás terén, megóvja a magánéletünket, segít megakadályozni az ablakok sérüléseit, és rendkívül tartós – olyan tulajdonságok terén is az élen jár, melyek kevésbé láthatók, mint inkább érezhetők.

Kevesen tudják ugyanis, de a vakolható tokos zsaluziák a beépített jellegükből kifolyólag a hang- és a hőszigetelés tekintetében is sokkal előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek. A hang, a nagy mínuszok vagy a tűző napsütés ugyanis nem éri közvetlenül a nyílászárót, ami ezáltal egy plusz támogatást kap odakintről, tehát nyáron csökkenthető vele a lakás hőmérséklete, télen pedig tovább megtartható a kellemes meleg.

Amennyiben nem vagyunk elragadtatva a manuális üzemeltetéstől, a vakolható tokos zsaluzia könnyedén motorizálható is, hogy gombnyomással irányíthassuk a lamellák állását, vagy különféle szenzorokkal kiegészítve okos otthonunk funkcióihoz igazítsuk működését, ezzel megtámogatva a fűtést vagy a világítási rendszert.

Mindent az ISO-KASTL vakolható tokról

Az ISO-KASTL tokszerkezet abban az esetben ajánlott a leginkább, ha a hagyományos U- alakú lemeztokos megoldás helyett egy kiváló hőszigeteléssel rendelkező prémium alternatívát keresünk, amivel garantáltan kizárható a nyílászáró felett keletkező hőhíd.

Az ISO-KASTL kültéri tokrendszer a NEVA zsaluziák szabadalmaztatott megoldása, mely egy rendkívül széles beállítási lehetőségeket kínáló, könnyen és gyorsan szerelhető szisztéma. Legnagyobb előnye, hogy a tokszerkezet nemcsak vakolható, hanem szigetelhető is, ezáltal elkerülhető telepítésével a hőhíd kialakulása, miközben páratlan esztétikát kínál, alkalmazása mellett pedig nem csökken a nyílászáró fényáteresztő képessége sem.

Az ISO-KASTL tokszerkezet általános tulajdonságai

A 15mm-es vastagságú Purenit anyagból készülő ISO-KASTL tokok a felépítésüket tekintve három oldalsó lapból, két speciális tokvégből, valamint alumínium záró- és szerelő élből állnak. Egy tok általános hosszúsága összeszerelve maximum 3 méter lehet, ennél nagyobb árnyékolóknál azonban két különálló darabból javasolt a rendszer kialakítása. A rugalmasság ezen a téren kimagasló, hiszen a tokméreteket minden esetben a megrendelő kéréséhez és a nyílászárók nagyságához igazítják. A tokszerkezet rendkívül stabil felépítésű, a lapok egymáshoz ragasztással és szegecseléssel kapcsolódnak, speciális bevonatuk pedig képes ellenállni az UV-sugárzásnak, a nedvességnek és a legtöbb extrém időjárási jelenség káros hatásának is.

Vakolható tok stílusok

Hőszigetelés nélküli tok (160 mm)Hőszigetelés nélküli tok
Hőszigetelt tok (190 mm)Hőszigetelt tok

Hőszigetelés esetén a tokokra legfeljebb 30mm vastagságú szigetelőanyag kerülhet, mely elegendő ahhoz, hogy a teljesítmény mellett egységes homlokzatot kaphassunk, miközben a páratlan megjelenést a tok utólagos felületkezelésével lehet elérni, aminek részeként ugyanolyan megjelenésűvé válik, mint maga az épület. A kialakított ISO-KASTL tokrendszer maximális belső mérete 130mm, mely elegendő ahhoz, hogy bármilyen típusú NEVA zsaluzia megfelelően rögzíthető legyen benne.

Az ISO-KASTL tokszerkezet telepítése

A telepíthetőség tekintetében az ISO-KASTL tokok közvetlenül a falra és a nyílászáróra is felszerelhetők. Előbbi esetben speciális rögzítő sínek és tartókonzolok biztosítják a biztonságos felhelyezést, míg ablak és ajtók esetében a masszív tokszerkezethez csavarozhatók. Nagyon fontos, hogy a tartókonzolok közötti távolság soha nem haladhatja meg a 990mm-t, miközben a lefutók stabilizálása és az árnyékolók biztonsága érdekében a tok alsó részét szintén mindig rögzíteni kell.

Tokok alapméretei

Tokok alapméretei

A nagyításhoz kattintson a képre!

Szükség esetén az ISO-KASTL tokszerkezet az áthidalókba is beépíthető, de léteznek egészen egyedi megoldások, melyek kizárólag akkor valósíthatók meg, ha a zsaluzia felső lapját lehetőség van a tengelyben rögzíteni, az alsó élek pedig sínnel fedhetők.

Két fontos szakmai tanács:

 • A hőszigetelés és a tok között megtalálható kötést erősen ajánlott dupla üveghálóval ellátni!
 • A külső tokokat rendszerint a zsaluziák előtt akár több héttel is szállíthatják, éppen emiatt érdemes szélesebbeket kérni belőlük a beépítendő árnyékolóhoz mérten!

Az ISO-KASTL tokszerkezet előnyei

 • könnyű kezelhetőség
 • nagy stabilitás
 • kis súly
 • kimagasló hang- és hőszigetelés
 • kiváló tapadás az összes építőanyaghoz
 • maximális vízhatlanság
 • formaldehidtől mentes alapanyag
 • a szabványméretek miatt bármilyen külső árnyékolóhoz ideális
 • rendszeralapú, szendvicsjellegű építőanyag

A hőszigetelő szendvicspanelek

A hőszigetelő szendvicspanel egy olyan egyszerű homlokzati megoldás, mely rendkívül mutatós, hovatovább hőhidaktól mentes kivitelezést kínál a vakolható tokos és az ISO- KASTL tokszerkezettel rendelkező zsaluziák számára. Az előre legyártott és egyben szigetelt paneleket ebben az esetben elegendő lesz csak méretre vágni, majd a falkávába rögzíteni ahhoz, hogy a külső árnyékolók számára egy rendkívül látványos lefutót alakíthassunk ki akár a homlokzat vakolása és színezése után is.

Hőszigetelő szendvicspanelekHőszigetelő szendvicspanelek
Hőszigetelő szendvicspanelek lefutóvalHőszigetelő szendvicspanelek lefutóval

A hőszigetelő szendvicspanelek mind az esztétikai megjelenés, mind a hőszigetelés, mind a működési tulajdonságok terén a legjobb megoldásnak tekinthetők, hiszen nem sérül általuk a hőszigetelés, a rejtett sínben pedig könnyedén terelhetők a zsaluzia lamellái. Alapanyaguk tekintetében 22mm vastagságú hőszigetelő anyagból készülnek, a méretezés tekintetében pedig legfeljebb 4 méteres hosszúságban alkalmazhatók.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow