Mindent a zsaluzia szélellenállásáról

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a zsaluziáról. A folyamatosan növekedő zsaluzia kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A klímaváltozás hatásának eredményeként egyre többször találkozhatunk olyan időjárási jelenségekkel, melyek egyáltalán nem megszokottak a kontinentális éghajlaton. Ennek megfelelően gyakoriak a nagy szélviharokkal járó esőzések, melyek alaposan próbára teszik otthonainkat, ezáltal a tetőszerkezetek és a nyílászárók mellett leginkább az árnyékolókat tudják megtépázni. Természetesen nem mindegyiket!

Mindent a zsaluzia szélellenállásáról

A külső árnyékolók többségét, így természetesen a zsaluziákat is úgy alakították ki, hogy azok még a legnagyobb szélben is helytálljanak, ezáltal nemcsak magukat tudják megóvni egy szélviharban, hanem a nyílászárók protekcióját egyaránt garantálják. Nem árt azonban tisztában lenni vele, hogy mire számíthatunk egy szélvihar esetében a zsaluziáktól! Ha érdekel minket a téma, az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kérdéses árnyékoló szélellenállásáról!

Önmagában is masszív szerkezet

Bár a beltéri reluxák ihlették a működését, azonban a zsaluziák alapvetően rendkívül masszív kialakítású szerkezeteknek tekinthetők, melyek alaphangon is ellenállnak a 90-100 km/h-s széllökéseknek, tehát a nagyobb viharokban sem okoznak csalódást, ha éppen a segítségükkel szeretnénk megvédeni a nyílászárókat az esőtől vagy a leszakadó kisebb faágaktól. Nagyobb szélben természetesen már érdemes inkább rést hagyni a lamellák között, hiszen így kevésbé tudja mozgatni a szerkezetet egy-egy nagyobb lökés, de mivel erősebb szélviharok már valóban csak extrém esetben jelentkeznek Magyarországon, ezért kifejezetten ritka, hogy ilyesmire oda kelljen figyelni.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a zsaluzia önmagában is egy rendkívül erős szerkezet, hiszen minden eleme masszív alumíniumból vagy műanyagból áll, melyek nem olyan szilárd anyagok, hogy problémát okozna nekik a szélerősségből fakadó elhajlás. Fontos kiemelni továbbá, hogy a lamellák mellett a tokszerkezetek is kimagaslóan erősek, ezáltal még az utólag, külsőleg telepített árnyékolók esetében sem okoz problémát a nagyobb szél, a zsaluziák nem deformálódnak, nem hajlanak, nem érik el az ablakot, a gumiperemes megoldások ráadásul még kifejezetten csendesek is.

Kialakítástól is függ ez a tulajdonság

A szélellenállást természetesen a zsaluziák esetében is mindig meghatározza a beépítés minősége, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy az árnyékolók önmagukban milyen kvalitásúak, illetve a telepítés során mekkora szakértelemmel jártak el a kivitelezők. A rosszul rögzített zsaluziák ugyanis jelentős sebzési pontot jelentenek a túl nagy széllel szemben, ezáltal a lamellák összeütődhetnek, nekiérhetnek a nyílászárónak, a toknak, esetleg a szigetelésnek, extrém esetben ki is fordulhatnak a helyükről, ami mindig jelentős károkozással jár együtt. Ha azonban egy zsaluziát megfelelően telepítettek, úgy kell működnie, mint egy svájci órának, ezáltal precízen és hangtalanul, miközben árnyékoló felületének még a legnagyobb szélben sem szabad jelentős mértékben kilengenie.

Mindent a zsaluzia szélellenállásáról

A kialakítás azonban esetünkben nem csak azt jelenti, hogy milyen minőségű a termék és a szerelés, hanem azt is, hogy milyen környezetbe kerül az árnyékoló. Amennyiben például a zsaluzia egy földszinti lakás ablakán kap helyet, és mélyen elsüllyesztik a homlokzatban, netán még növények és természetes akadályok is körülveszik, akkor sokkal nehezebben kap bele a szél, mint például egy sokadik emeleti tömblakáson, a falszerkezettel egy szintbe helyezett lamellákba. Utóbbi esetben nyilvánvalóan sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek a zsaluziák a szélvédelem tekintetében!

Automatizálással megakadályozható, hogy kárt tegyen a szél

Amennyiben kifejezetten szeles helyen élünk, tehát nemcsak sokat fúj a szél, de védelmet sem nyújt semmi az otthonunk számára, akkor érdemes lehet elgondolkodni a zsaluzia automatizálásán. Mint fentebb már említettük, az extrém erős szélben az árnyékolót úgy tudjuk a leghatásosabban megvédeni a károsodástól, ha megnyitjuk a lamellákat, tehát hagyjuk, hogy a szél keresztülsüvítsen rajtuk, és ne úgy viselkedjen az egész, mint egy nagyobbacska vitorla.

Természetesen a lamellákat csak akkor tudjuk elforgatni nagy szélben, ha éppen otthon tartózkodunk, de mi a helyzet akkor, ha senki sincs otthon egy hirtelen jött vihar esetén? Ilyenkor lehet kiváló megoldás az automatizálás! Az automatizálás alapja egy motorizált árnyékoló, amihez különféle szenzorok, esetünkben lényeges, hogy szélérzékelő csatlakozzon. Amint ez bekötésre került, a szerkezet képes lesz magától érzékelni a nagy lökéseket, probléma esetén tehát magától kinyitni a lamellákat, hogy a szél ne okozhasson kárt a szerkezetben.

Az önműködő megoldással ráadásul nemcsak a szélvédelmet növelhetjük meg, hanem a megfelelő szenzorokkal egy sor extra tulajdonsággal vértezhetjük fel árnyékolónkat és otthonunkat az időzített megoldásoktól kezdve, a vagyonvédelmen át, a hőszigetelés megtámogatásáig bezárólag.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow