Hasznos tanácsok a zsaluzia működtetéséhez

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a zsaluziáról. A folyamatosan növekedő zsaluzia kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Beszéljünk akár hajtókaros-, akár motorizált zsaluziáról, bátran kijelenthetjük, hogy működtetésük egyáltalán nem nehezebb, mint például egy redőnyé vagy egy elvben egészen hasonló reluxáé, azonban a beállítási lehetőségek miatt sokan mégis hajlamosak megijedni tőle. Az érzékenyebbnek tűnő szerkezet és a mozgatható lamellák ugyanis valóban egy kicsit körültekintőbb működtetést igényelnek, azonban alig pár másodperc alatt mindkét alternatíva könnyedén megtanulható egy csipetnyi odafigyeléssel.

Mivel a működési elv tekintetében a zsaluziákat két főbb csoportra oszthatjuk, ezért az alábbiakban külön vizsgáljuk a hajtókaros-, avagy manuálisan működő típusokat, valamint a motorizált változatokat néhány hasznos tipp és trükk tekintetében.

Tippek a hajtókaros zsaluzia működtetéséhez

A hajtókarral ellátott zsaluziák a lamellás árnyékolók klasszikus megoldásai közé sorolhatók. Esetükben a hajtószárak tekerésével tudjuk működtetni a palástot, így az egyik irányban teljes leeresztés és fényzárás várható, a másikban a lamellák nyílása történik majd a megfelelő fényáteresztés mellett.

A hajtószár kapcsán többféle bevezetést különíthetünk el egymástól. A legáltalánosabb a 90 fokos, avagy a normál megoldás, amikor a kurblit teljesen egyszerűen és könnyedén tudjuk működtetni és mozgatni, vagyis megfogjuk, és a megfelelő irányban tekerve érjük el a kívánt hatást. Vannak azonban olyan esetek, amikor csak 45 fokban történhet a bevezetés. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni arra, hogy a kart a függőleges helyzetéből ki kell mozdítanunk addig, amíg a palástot mozgatjuk, ellenkező esetben szorulással és akadozással számolhatunk, a későbbiekben pedig ebből fakadó meghibásodással.

Szintén a működéshez kapcsolódó intelem, hogy a lamellákat kézi erővel, azaz a hajtókar nélkül soha ne próbáljuk meg mozgatni, és ne is terheljük meg valamilyen extra súllyal, mert az minden esetben súlyos problémaforrás lehet. Ha az árnyékoló megszokott könnyed működésében szokatlan dolgot tapasztalunk – akadozás, nyikorgás, hangosabb mozgás –, mindig kérjük szakember segítségét, ezzel megelőzve a nagyobb kárt.

Tippek a motorizált zsaluzia működtetéséhez

A motorizált zsaluziák nagy előnye, hogy a hajtókaros változattal eltérően nincs szükség szemernyi erő kifejtésére sem a működtetéshez, vagyis a kapcsolódó távirányítón megtalálható gombok helyes alkalmazásával gyakorlatilag csak arra kell ügyelnünk, hogy a lamellákon ne legyen extra súly, vagy ne akadályozza a mozgást olyan külső tényező, ami a motor esetleges leégéséhez vezethetne.

Szerencsére a modern motorizált zsaluziák esetében ettől sem kell már tartanunk, hiszen a legtöbb szerkezetet ellátták túlmelegedés elleni védelemmel. Ez nemcsak a fenti esetekben segíthet megelőzni a bajt, hanem akkor is, amikor egyszerre túl sokat akartuk működtetni az árnyékolót, vagyis a szerkezetet túlterheltük. Sokan megijednek, amikor ilyen esetben a csatlakoztatott biztonsági kapcsoló letilt, és az árnyékoló nem reagál a gombnyomásra, de ez normális védekező mechanizmus, néhány perc pihentetés után ugyanúgy működik majd tovább, mint korábban.

Áramszünet, zárlat vagy villámcsapás szintén fennakadást okozhat a motorizált zsaluzia működésében. Mivel elektromos eszközről beszélünk, elektromos berendezésének épségét biztosíték védi, így mielőtt nekilátnánk szerelőt hívni, minden esetben ellenőrizzük azt, nem kizárt ugyanis, hogy cseréjével vagy felkapcsolásával újra használhatóvá válik a motorizált árnyékoló.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow