Befolyásolja-e a szellőztetést a zsaluzia?

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a zsaluziáról. A folyamatosan növekedő zsaluzia kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Bár szélsőséges időjárási jelenségek, így kánikulák, nagy mínuszok vagy viharok idején a legtöbb háztartásban időszakosan nélkülözik a szellőztetést, azonban napjában így is legalább két alkalommal szükség van arra, hogy friss levegőt engedjünk otthonunkba. Sokan hajlamosak még a leghidegebb időszakokban is órákon át szellőztetni, azonban napokon keresztül csak a nyári időszakban szokás nyitva hagyni az ablakokat, hiszen az időszakra jellemző kellemes hőmérsékletek és illatok, valamint az állandó frissesség arra ösztönzi az embereket, hogy ezen a téren ne zárják el magukat a külvilágtól.

A nyári szellőztetéssel azonban akad egy kis probléma, pláne abban az esetben, ha árnyékolókat szereltettünk fel nyílászáróinkra, hiszen ezek a legmelegebb hónapokban bizonyára kivétel nélkül le vannak eresztve, hogy távol tartsák otthonainktól a forró napsugarakat. Sokakban azonban felmerül a kérdés: ilyen esetben egy teljesen lehúzott és lezárt zsaluzia vajon mennyire gyakorol negatív hatást a levegőcserére?

Csak a teljesen zárt zsaluzia befolyásolja a szellőzést!

A kérdésre bármennyire is szeretnénk, nem lehet röviden válaszolni, de azt határozottan kijelenthetjük, hogy ha a zsaluzia lamelláit teljesen leeresztettük és összezártuk, abban az esetben jelentős akadályt állítunk a lakásba beáramló friss levegőre. Bár ilyenkor is átjut valamennyi az árnyékolón, de ezt inkább csak egyfajta gyenge szivárgásnak tekinthetjük, ami egyáltalán nem elegendő ahhoz, hogy kellemesen frissé tegye odabent a levegőt.

Ezt a hatást természetesen a zsaluzia minősége is befolyásolja, hiszen minél jobban szigetel az árnyékoló, annál negatívabb hatást gyakorol a szellőztetésre, mert a lamellák összezárása majdhogynem egy homogén réteget hoz létre a nyitott nyílászáró előtt. Ezt a hatást különösen fontos ismerni abban az esetben, ha például viharban vagy nagy szélben is leeresztjük, illetve összezárjuk a zsaluzia lamelláit, hiszen a nagy huzat ilyenkor könnyedén belekaphat, és megrongálhatja a szerkezetet.

Mi a megoldás?

A zsaluzia egyik nagy előnye, hogy páratlan változatossággal kínálja a fényszabályozást, hiszen az egyetlen olyan kültéri árnyékoló, mely nem fix, hanem forgatható lamellákkal büszkélkedhet. Emiatt gyakorlatilag szinte soha nem kell teljesen lezárnunk a léceket ahhoz, hogy megóvjuk otthonunkat a forró napsugaraktól, elegendő lesz úgy beállítani a lamellákat, hogy egy kis dőléssel leárnyékolják a helyiséget, miközben a friss levegő útját sem gátolják.

Ez a megoldás egyébiránt szeles időben és viharok esetén is megfelelő megoldás, hiszen ha bele is kap a szél a zsaluzia palástjába, a kis réseken átpréselődik annyi levegő, hogy ne tudja teljes erővel megfeszíteni a szerkezetet, vagyis kicsi az esélye, hogy kár keletkezik az árnyékolóban.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow