Amit a zsaluzia hajtókarjának bevezetéséről tudni kell

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a zsaluziáról. A folyamatosan növekedő zsaluzia kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A működtetés tekintetében a zsaluziákat két csoportra oszthatjuk, így beszélhetünk motorizált és hajtókaros megoldásokról, melyek közül előbbi egy kényelmes, ámde drágább alternatíva, míg utóbbi egy olcsóbb, ezáltal népszerűbb, bizonyos szempontból viszont körülményesebb módja a lamellák szabályozásának. Sőt mi több, sok esetben nincs is lehetőség arra, hogy hajtókart helyezzünk el az árnyékolón, ugyanis nem valósítható meg a bevezetése, de ennek feltételeit és helyettesítő lehetőségeit az alábbiakban bővebben is kifejtettük.

A legfontosabb feltétel

Bár a legtöbb esetben a zsaluziákat működtető hajtókar bevezetésével nem szoktak problémák lenni, hiszen legyen szó akár külső-, akár vakolható tokos megoldásról, a kurbli általában behúzható a nyílászáró tokszerkezetén keresztül, de amennyiben az árnyékolót csak úgy lehet biztonságosan rögzíteni, hogy az nem érintkezik közvetlenül az ablak vagy az ajtó tokjával, akkor az egy elég komoly probléma. A mozgatáshoz alkalmazott kurblit ugyanis a homlokzaton keresztül nem lehet bevezetni, hiszen ezzel egyrészt súlyos hőhíd alakulna ki a külső szigetelésen, másrészt nem lehetséges több centiméteres toldást sem beletenni a szerkezetbe.

A legfontosabb feltétel tehát ezen a téren az, hogy a zsaluzia és a nyílászáró tokszerkezete közvetlenül érintkezzen egymással, hiszen csak ilyen esetben van lehetőség arra, hogy az ablak vagy az ajtó tokrészének megfúrásával a hajtókart be lehessen húzni a lakásba. Ehhez lényeges még egyébiránt, hogy a tok jobb vagy bal felső sarkában legyen egy 3x5 centiméteres hely, hiszen ennyi szükséges ahhoz, hogy a kurblit ne csak be tudjuk vezetni otthonunkba, hanem ezen felül biztonságosan rögzíteni is lehessen ott. Amennyiben ezek a feltételek adottak, a hajtókaros kialakítás is megvalósítható.

Nincs hajtókar? Van megoldás!

Alapvetően két alternatív lehetőség is létezik abban az esetben, ha a hajtókart nem tudjuk bevezetni a lakásba. Az olcsóbb, ámde a komfort szempontjából nem a legelőnyösebb, ha a hajtókar kívülre kerül. Ez esztétikailag nem rontja a zsaluzia megjelenését, sőt a hatékonyságát sem, azonban egy sokadik emeleti nyílászárón értelemszerűen ez is megvalósíthatatlan. Olyan esetekben azonban jó megoldás lehet, amikor például könnyen megközelíthető műhelyablakokról, vagy erkélyhez kapcsolódó nyílászárókról van szó, hiszen ilyenkor a kurbli egyrészt kívülről is megközelíthető, másrészt pedig egyszerűen kezelhető.

Ennél lényegesen kényelmesebb, ugyanakkor sajnos költségesebb megoldás, ha motorizáljuk a zsaluziát. Ez az alternatíva gyakorlatilag minden esetben megvalósítható, egyetlen feltétele, hogy az ilyenkor beépítésre kerülő motor működtetéséhez elengedhetetlen elektromos hálózatot valamilyen formában – külső kábelcsatornán vagy a falba vésve – eljuttassuk az árnyékolóhoz. Ez sok kellemetlenséget és extra költséget okozhat ugyan, de ha a hajtókar bevezetése problémás, akkor kis túlzással ez a megoldás biztosan alkalmazható, hovatovább a kényelmes működtetés mellett egy sor más előnnyel is kecsegtet. Példának okáért a motorizált zsaluzia néhány szenzorral kiegészítve könnyedén automatizálható, azaz önműködővé tehető. Ezzel nemcsak időzíthetjük a mozgását, hanem például az időjárás változásaihoz is hozzáigazíthatjuk működését, ezáltal meghatározhatjuk, hogy erős napsütés észlelésekor vagy nagy viharban automatikusan zárjon, ellenkező esetben beengedje a napfényt és így tovább.

Ezzel a megoldással nemcsak lakásunk vagyonvédelmi szintjét növelhetjük meg – hiszen az automata mozgás becsaphatja a rablókat, mert még akkor is azt a hatást kelti, hogy otthon van valaki, ha egyébként elutaztunk –, de mindemellett a rezsiköltségeinket is csökkenthetjük vele. A zsaluziáról ugyanis köztudott, hogy nagyszerű hőszigetelő hatással rendelkezik, vagyis az időjáráshoz igazított működéssel akár jelentős mértékben csökkenthetjük a hűtésre vagy fűtésre fordított költségeinket.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow