Általános teendők, ha nem működik az elektromos zsaluzia távirányítója

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a zsaluziáról. A folyamatosan növekedő zsaluzia kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

Egy zsaluzia működtetésének jelenleg két egyszerű és kipróbált módja létezik: a kézi- és az elektromos vezérlés, melyek közül utóbbit tovább bonyolíthatjuk az önműködést megtámogató automatizálással. A hajtókaros kialakításhoz mérten egy motorizált árnyékoló lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik – nem csak a kényelem terén –, sokan azonban a megnövekedett költségek, a szereléssel járó extra nehézségek, illetve a meghibásodási lehetőségek magasabb aránya miatt mégis inkább a kézzel működtethető típus mellett döntenek.

Általános teendők, ha nem működik az elektromos zsaluzia távirányítója

Az elhangzott problémák közül azonban főként utóbbi jelentős tévhitnek tekinthető, aminek az oka nem más, minthogy a statisztikák szerint egy elektromos zsaluziának a meghibásodási aránya semmivel sem magasabb, mint egy hajtókarral szerelt típusnak. Sőt mi több, az a működtetési forma sokkal kíméletesebb az árnyékoló számára, noha tény és való, hogy előfordulhatnak olyan problémák, melyek egy manuális megoldásra nem jellemzőek. Ilyen például az is, ha váratlanul azt tapasztaljuk, hogy az elektromos rendszerhez kapcsolt távirányító nem akarja működtetni az árnyékolót. Hogy mi a teendő ebben az esetben? Összeállítottunk egy gyorstalpalót, még mielőtt szakembert hívnánk!

Ellenőrizzük az elemeket!

Alapvető problematika, de sokan nem tudják, hogy az elektromos zsaluzia működtetését biztosító távirányítót ugyanúgy elemek működtetik, mint a televízióhoz vagy a Blu-ray lejátszóhoz tartozó kapcsolókat. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy nem a rendszerünk hibásodott meg, pusztán az elem merült le a távirányítóban, amit egy cserével könnyedén orvosolhatunk. Sőt mi több, érdemes nem kivárni azt, hogy a telepek lemerüljenek, inkább 2-3 évente automatikusan vásároljunk bele jobb minőségű tartós változatokat. A csere természetesen az árnyékoló működtetésének gyakorisága miatt akár rövidebb intervallumokban is szükségessé válhat, de azonnal végre kell hajtanunk ezt a párszáz forintos beruházást, amint azt érzékeljük, hogy a távirányító hatótávolsága csökken, vagy erősebben kell nyomni a gombokat ahhoz, hogy a lamellák működjenek.

Eljut az áram a zsaluziához?

Kicseréltük az elemeket a távirányítóban, de még mindig nem akar működni az elektromos zsaluzia? Folytassuk tovább a kutakodást! Gombnyomásra halljuk a motor búgását? Amennyiben nem, akkor a rendszerhez vagy nem jut el a távirányító által küldött jel, vagy egyszerűen nincs áram alatt az egész hálózat. A kapcsoló működését ugyan sok esetben egy visszajelző LED-fény mutatja, de ha meg akarunk győződni arról, hogy tényleg ad jelet, akkor okostelefonunkkal egy perc alatt leteszteljük. Csak tegyünk úgy, mintha le akarnánk fotózni a távirányító jeladóját, ezáltal aktív kameranézetben nyomkodjuk a gombjait, és ha a telefon képernyőjén villogást látunk, akkor a távirányító megfelelően adja a jelet, csak a motor nem érzékeli. Mi lehet a gond? Ha kiszűrtük az áramszünet lehetőségét, érdemes körülnézni a biztosítékokat tartalmazó elektromos szekrényben, hiszen előfordulhat, hogy valamiért lecsapta a rendszer valamelyik automatát. Ha mégsem innen ered a hiba forrása, akkor valószínűleg az árnyékoló szerkezeténél találhatjuk majd a problémát!

Általános teendők, ha nem működik az elektromos zsaluzia távirányítója

Még mindig nem kell szerelőt hívni!

Mert előfordulhat, hogy a problémát valami más apróság idézte elő. Ha például túl sokat használtuk előtte az elektromos zsaluziát, nem kizárt, hogy a motorban található biztonsági kapcsoló aktiválta magát azért, nehogy leégessük a túlzott igénybevétellel. Ilyen esetben gombnyomásra nem halljuk a motor búgását, csak annyit tapasztalunk, hogy nem mozdulnak a lamellák, azonban pár perc pihenő után magától normalizálódik a helyzet.

Akkor sem kell rögtön kétségbe esni, ha gombnyomás után halljuk a motor erőlködését, de nem történik semmi. Ma már léteznek olyan intelligens megoldások, melyek érzékelik az akadályokat – a motor biztonságának érdekében –, tehát nem kizárt, hogy valami miatt a lamellák nem tudnak megmozdulni. Nézzük át jó alaposan az árnyékolót kívülről is, hiszen egy ág, egy nagyobb levél is okozhat ilyen jelenséget bizonyos esetekben. Túlzásba azonban ne vigyük ilyenkor a kísérletezést, ha ez a hibaelhárító lehetőség sem hozott eredményt, akkor kérjük szakember segítségét!

Amikor már szerelő kell!

Ennek az oka nem más, minthogy az elektromos zsaluziában nagy valószínűséggel olyan mechanikai probléma keletkezett, ami szerkezetileg akadályozza a működést. Ez lehet egy filléres dolog is, egy félrecsúszott alkatrész például, de nagyon fontos, hogy a szerkezethez soha ne nyúljunk hozzá. Egyrészt, mert az elektromos kialakítás miatt halálos áramütés érhet minket, másrészt pedig, mert nagyobb problémát is előidézhetünk benne, amit talán nem lesz olyan egyszerű elhárítani. Egy képzett szakember ugyanis akár percek alatt gyógyírt találhat az ilyesmire, sokszor elegendő lehet csak újraprogramozni a távirányítót, de ha belekontárkodunk, könnyen keletkezhet nagyobb baj is.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow