3+1 ok, amiért a motorizált zsaluzia nem működik

Hírek A-tól Z-ig kizárólag a zsaluziáról. A folyamatosan növekedő zsaluzia kereslet újabbnál újabb termék variációkat, egyre kifinomultabb árnyékolási megoldásokat generál, melyről szóló hírekről Ön sem maradhat le!

A motorizált zsaluzia az egyik legkényelmesebb és legmodernebb alternatíva nyílászáróink külső árnyékolásának tekintetében, hiszen gombnyomásra tudjuk páratlan aprólékossággal szabályozni az otthonunkba beeső fény mértékét. További pozitívum a motorizált típusok kapcsán az automatizálás, a kiegészítő szenzorokkal ugyanis érzékennyé tehetjük az árnyékolókat a fényre és a szélre, amivel működésüket például napszakhoz igazíthatjuk, időzíthetjük, vagy érzékennyé tehetjük a viharokra.

Sokan úgy vélekednek, hogy a motorizált zsaluziák a bonyolult rendszer és az elektromotor miatt hajlamosabbak a meghibásodásra, ami ebben a formában egy óriási általánosítás. Nyilván akadhatnak kivételek, azonban a mai motoros árnyékolók meghibásodási faktora elenyésző, és mivel rendkívül érzékeny szerkezetek, ezért gyakran nem is hiba, hanem valamilyen külső tényező miatt nem működnek rendeltetésszerűen. Mivel a motorizált zsaluziák áram alatt vannak, soha ne próbáljuk meg szétszedni a szerkezetet az esetleges hiba felderítése érdekében, de így is van 3+1 tippünk, amit biztonságban ellenőrizhetünk, ha az eszköz nem működik.

1. Kezdjük az elején: kap áramot az árnyékoló?

Miközben a hagyományos zsaluziákat kézi erővel működtetjük, a motorizált árnyékolók esetében ezt egy elektromotor végzi el helyettünk. Ennek a működése pedig áramfüggő, vagyis ha nem működik a szerkezet, bizonyosodjunk meg először arról, hogy nincs áramszünet, illetve nem lett zárlat. Az is előfordulhat, hogy a zsaluzia motorja lekapcsolta valamelyik biztosítékot, ezért nézzünk körül a biztosítékos szekrényben is, ahol az automata visszakapcsolásával újra áram alá helyezhetjük a szerkezetet. Ha működtetés során a biztosíték leoldása gyakori, hívjunk villanyszerelőt, mert előfordulhat, hogy zárlat található a rendszerben, ami lakástüzet okozhat.

2. A távirányító elemeit is ellenőrizzük!

Amennyiben a motorizált zsaluziát működtetni akarjuk, azt egy speciális távirányító segítségével tehetjük meg, mely a televízió vagy a garázskapu vezérlőjéhez hasonlóan elemmel üzemel. Ennek lemerülése gyakran egyik napról a másikra bekövetkezhet, éppen ezért, ha az árnyékoló nem reagál semmire, érdemes lehet cserélni az elemeket, hiszen nem kizárt, hogy ezzel rögtön meg is oldottuk a problémát.

3. Akadálytalan a működés?

Minden árnyékolóról elmondható, hogy nagyon érzékeny szerkezet, azonban a motorizált zsaluziák esetében ez hatványozottan igaz állítás. Olyannyira, hogy ha az árnyékoló útja nem akadálytalan, akkor működése is meghiúsul. Ez meglepően gyakori eset olyan nyílászáróknál, melyek gyakran ki vannak téve a nagy szelek és viharok viszontagságainak, hiszen egy kisebb faág, levél vagy más egyéb is okozhat problémát. Ilyen esetben a zsaluzia ugyan megpróbál működni, halljuk a motor búgását és a lamellák is megremeghetnek, azonban nem az történik, amit mi szeretnénk. Nagyon fontos ebben az esetben, hogy ne próbálkozzunk túl sokszor, mert könnyedén kárt tehetünk a motorban, így kívülről és belülről egyaránt ellenőrizzük a szerkezetet, tisztítsuk meg az akadálytól, majd próbáljuk újra. Ilyenkor érdemes tisztítani is a zsaluziát, hiszen a sok por vagy kosz lerakódása szintén működési nehézséget okozhat hosszabb távon.

4. Túlmelegedés történt!

Rengeteg tulajdonosra képes ráhozni a frászt a motorizált zsaluzia, miután a beszerelés utáni első órákban vagy napokban a túl gyakori működtetés hatására az árnyékoló egyszerűen letilt. Ez nem véletlen, a szerkezetet ugyanis úgy alkották meg, hogy legyen benne egy biztonsági kapcsoló, mely megakadályozza az elektromotor túlmelegedését. A viszonylag kis teljesítményű motornak ugyanis nagy súlyt kell megmozgatnia, miközben rengeteg hő keletkezik, aminek az elvezetése nem biztosított speciális rendszerekkel, éppen ezért egy biztonsági kapcsolóval oldották meg a gyártók a meghibásodás elkerülését. Ha ez a kapcsoló leold, nem kell kétségbe esni, miután kihűlt a motor – ez alig pár perc alatt megtörténik –, az árnyékoló ismét mozgatható lesz, mintha mi sem történt volna.

Felkeltettük érdeklődését?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Célunk, hogy életszínvonalát új szintre emeljük prémium zsaluziáink segítségével!

Kapcsolatfelvétel Arrow